Duurzaamheid

Veiligheid

 • Xwift heeft een fulltime schadebeheerder en 2 preventieadviseurs (niveau 2 en 3) in dienst.  In samenspraak stellen zij een periodiek actieplan op om chauffeurs te sensibiliseren inzake veiligheid.  Onze ongevallen in fout zijn de laatste vier jaar met 15% gereduceerd.

 • Sinds 2021 heeft Xwift in-house erkende docenten voor Code 95 Vakbekwaamheid.  We geven onze vrachtwagenchauffeurs een opleiding op maat inzake ladingszekerheid, rij- en rusttijden, ergonomie, veiligheid in en rond het voertuig, enz.

 • Bij de aankoop van bestelwagens en vrachtwagens wordt de nadruk gelegd op veiligheid.  Samen met onze leveranciers én de chauffeurs (via het CPBW) bekijken we de laatste ontwikkelingen.   Op deze manier kunnen onze chauffeurs in een zo veilig mogelijke omgeving hun job uitoefenen.

 • Elke Xwift vrachtwagen is uitgerust met 4 camera’s nl. een frontcamera, een achteruitrijcamera, een camera in de laadruimte en een dode-hoekcamera.  Naast de spiegels kunnen de camerabeelden geraadpleegd worden door de chauffeurs zodat ze meer zicht hebben op de omgeving, zowel rijdend als bij manoeuvres.
  De beelden worden 24/24 opgenomen en worden gebruikt bij brandstofdiefstal, ongevallen, verkeersagressie, enzoverder. 

Milieu

 • De beste manier om CO2 te besparen is natuurlijk geen verplaatsing maken.  Sinds de coronaperiode heeft Xwift een telewerkbeleid waarbij tientallen bediendes minimum 2 dagen per week thuis werken.

 • Xwift heeft sinds 2018 een brandstofbesparing van 6% gerealiseerd.  Dagelijks coacht een interne eco-drive coach een collega en in dit traject worden enkele belangrijke aspecten toegelicht in functie van brandstofbesparing:  stationair draaien, coasting, noodremprocedure en schakelen in de groene zone.
  Wanneer chauffeurs goede eco-drive-scores en positieve ongevallenstatistieken kunnen voorleggen komen ze in aanmerking voor een kwartaalbonus en mobiliteitsbonus.  Deze kunnen ze omzetten in uitrusting voor hun vrachtwagen, een e-bike, een bedrijfswagen, een uitbetaling, enz.

 • De huidige fiscale maatregelen duwen bedrijven richting de PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) of FEV (Full Electric Vehicle) bedrijfswagens.  Xwift heeft echter sinds 2018 PHEV’s in de vloot.   Onze doelstelling is om in 2027 alleen maar FEV’s in onze bedrijfswagenvloot te hebben.

 • In 2021 heeft Xwift 264 zonnepanelen geïnstalleerd op het bedrijfspand.  Deze zonnepanelen zijn goed voor een oppervlakte van 550 vierkante meter en zullen jaarlijks voor 102.000 kWh groene energie zorgen.  De opgewekte stroom zal voor 100% door Xwift zelf verbruikt worden.

 • De transportvloot van Xwift bestaat voor 75 procent uit emissienorm Euro 6 en 25 procent uit emissienorm Euro 5.  Xwift heeft dus geen voertuigen in de vloot met emissienorm Euro 4 of lager.

 • “Viral Change” :  het eco beleid van Xwift werkt aanstekelijk.  Er is “goesting” om samen te werken aan een mooiere, milieuvriendelijkere wereld.   Zo krijgen bijvoorbeeld startende chauffeurs in hun eerste werkweek reeds eco-drive coaching en worden ze dus meegezogen in het Xwift eco-verhaal.

 • Contactpersoon voor verdere informatie :  Tom Muys  –  tom.muys@xwift.be

   

Door verder te surfen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.